Για μία νέα γενιά Recruiters
Για μία νέα γενιά Recruiters
Αν υπάρχει ένας ρόλος που σηματοδοτεί την αισιοδοξία της αγοράς, που δείχνει με τον πλέον απτό τρόπο ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ανάπτυξη, είναι αυτός του στελέχους επιλογής προσωπικού.

Κατά την άποψή μας, και παρά τους περισσότερους από το συνηθισμένο μαύρους κύκνους τους οποίους συναντάμε τον τελευταίο καιρό, το μέλλον επιφυλάσσει σπουδαία πράγματα για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά ταλέντου. Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για αυτό, είναι η εντονότατη ζήτηση για στελέχη Επιλογής προσωπικού (Re-cruitment).

Αν υπάρχει ένας ρόλος που σηματοδοτεί την αισιοδοξία της αγοράς, που δείχνει με τον πλέον απτό τρόπο ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ανάπτυξη, είναι αυτός. Οι εταιρείες αισθάνονται θετικά για το αύριο και η ικανότητα τους να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας. Σύμφωνα με έρευνα του SHRM, 30% των εργαζομένων στις ΗΠΑ αναζητούν ενεργά να αλλάξουν δουλειά, ενώ κατά μία άλλη έρευνα της McKinsey and Co, 36% των ανθρώπων που άφησαν τη δουλειά τους τους τελευταίους 6 μήνες, δεν είχαν βρει εναλλακτική απασχόληση στον χρόνο αποχώρησης, υποδηλώνοντας τεράστια εμπιστοσύνη στη δυναμική της αγοράς εργασίας.

Η αληθεια σε αριθμους

Αν σας αρέσουν οι αριθμοί, σημειώστε ότι αυτή τη στιγμή, στο LinkedIn μόνο, υπάρχουν 802.000 αγγελίες για Recruiters και 735.000 για Software Engineers. Δηλαδή, ο κόσμος πιστεύει ότι χρειάζεται 10% περισσότερους recruiters από ότι μηχανικούς λογισμικού. Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 1.000 για recruiters και 1.000 για μηχανικούς. Αν ο μέσος recruiter διαχειρίζεται (συντηρητικά) 50 θέσεις τον χρόνο, αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για 50.000 περισσότερες προσλήψεις το 2022, από το 2021. Σημειώστε, επίσης, ότι οι μισθοί για τους ρόλους HR έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ ο χρόνος παραμονής στις θέσεις κατεβαίνει.

«Great recruiters hire great people»

Πολλές φωνές προειδοποιούν ότι η επιλογή προσωπικού είναι απαρχαιωμένη, και ότι χρειάζεται μεγάλη τεχνολογική «ένεση». O πλέον αναγνωρισμένος αναλυτής τάσεων HR, ο Josh Bersin, θεωρεί ότι αν και η τεχνολογία βοηθά, κυρίως σε χαμηλές και μαζικές θέσεις εργασίας, δεν θα υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα. Η ανάγκη για αξιολόγηση της ενσυναίσθησης, της συναισθηματικής νοημοσύνης, και, γενικότερα, των human to human skills είναι εντονότερη από ποτέ.

Σε όσες έρευνες έχουν κάνει επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Josh, προσπαθώντας να συσχετίσουν παράγοντες οι οποίοι επιδρούν θετικά σε σωστές προσλήψεις (άνθρωποι οι οποίοι πετυχαίνουν, έχουν υψηλή απόδοση και ταιριάζουν), ο Recruiter ήταν ο σημαντικότερος. Δηλαδή: «Great Recruiters hire great people».

Η εξελιξη ειναι απαραιτητη

Όμως, τόσο ο ρόλος όσο και οι άνθρωποι οι οποίοι τον επιτελούν, πρέπει να εξελιχθούν. Πρέπει να αποκτήσουν αντίληψη για την εταιρική στρατηγική και τη στρατηγική HR. Πρέπει να κατανοούν τι συμβαίνει με τις δεξιότητες και τις γνώσεις, τοπικά και παγκόσμια, τι έπεται στις τεχνολογικές και επιχειρηματικές εξελίξεις. Πρέπει να έχουν βαθιές γνώσεις rewards, ανάπτυξης, branding. Πρέπει να συμπεριφέρονται σαν scouts στον χώρο του αθλητισμού, που παρακολουθούν ταλαντούχους αθλητές και τους βοηθούν να εξελιχθούν. Πρέπει να αποκτήσουν φωνή και να τη χρησιμοποιήσουν. Ούτως ή άλλως, είναι τα αυτιά και τα μάτια σας στην αγορά εργασίας.

searchlight partners logo

© 2023 Searchlight. All Rights Reserved.